miércoles, 13 de abril de 2011

Les ONG de VIH / sida catalanes exigeixen que els plans d’estalvi en salut es fonamentin en criteris clínics

Els i les pacients amb VIH comencen a notar les mesures de retallada en la dispensació de la medicació antiretroviral
Barcelona, ​​11 d’abril de 2011.- La plataforma unitària d'ONG que treballen en l'àmbit del VIH / sida a Catalunya -el Comitè 1r de Desembre- manifesta el seu rebuig als plans de contenció de la despesa en hospitals i centres de salut basats en criteris economicistes que posen en risc la qualitat assistencial del sistema sanitari públic català.
El Comitè 1r de Desembre dóna suport a les mesures encaminades a la sostenibilitat del sistema sanitari públic en un context generalitzat de crisi i de retallada de la despesa sanitària. No obstant això, les decisions que no es fonamenten en criteris mèdics i que no compten amb el consens del personal sanitari, els agents polítics i la societat civil organitzada, podrien fer trontollar els fonaments de la gratuïtat, la universalitat i la qualitat sobre els quals se sosté el nostre sistema sanitari.

 La plataforma catalana d'ONG de l'àmbit del VIH / sida denuncia que alguns centres hospitalaris, com l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ​​han començat a implementar els seus plans de contenció de la despesa abans que el Departament de Salut es pronunciï oficialment sobre les mesures proposades.
Entre el paquet de mesures de xoc suggerides per l'hospital barceloní, s'inclou un canvi que afecta la medicació crònica que prenen les i els pacients amb VIH per tractar la seva infecció. A partir del 11 d'abril, l'Hospital Vall d'Hebron dispensarà per separat els components de les combinacions d'antiretrovirals a dosis fixes (els anomenats COMBOS) per tal d'incorporar l'administració dels medicaments genèrics disponibles i reduir així la despesa farmacèutica.
 La simplificació de la medicació antiretroviral a través de pautes més senzilles i fàcils de prendre ha suposat un dels avenços més importants en el tractament de la infecció per VIH i en la millora de la qualitat de vida de les i els pacients. Les principals societats científiques i organismes oficials, com la Societat Europea Clínica de la Sida (EACS, per les sigles en anglès), el Grup d'Estudi de la Sida (GESIDA) o el Pla Nacional sobre la Sida del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, recomanen en el tractament de la infecció per VIH, sempre que sigui possible, l'ús de combinacions d'antiretrovirals coformulades com a pauta preferent en la teràpia d'inici.
Per aquests motius, abans d'implementar les mesures de retallada proposades pels gerents dels centres hospitalaris catalans, el Comitè 1r de Desembre insta el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a explorar altres vies de contenció, com la negociació del preu dels medicaments antiretrovirals amb la indústria farmacèutica, a comptar amb l'opinió i el consens dels agents polítics i sanitaris, i de la societat civil i les organitzacions que treballem en l'àmbit del VIH / sida, i a no oblidar el paper central que ha d'ocupar el pacient dins el sistema sanitari públic.

Més informació:
Montse Pineda
Presidenta del Comitè 1r de Desembre
Tel.: 629 988 394
Juanse Hernández
Grupo de Trabajo sobre Tratamientos del VIH (gTt-VIH)
ONG Membre del Comitè 1r de Desembre
Tel.: 637 960 965

No hay comentarios:

Publicar un comentario